Terugverdienen

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren. Denk aan de grootte van je  installatie, het aantal zonuren en je eigen verbruik. Maar ook aan de hoogte van bijvoorbeeld de salderingsregeling en terugleververgoedingen. Wat de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is en hoe je die voor jouw installatie kunt uitrekenen, leggen we hier graag aan je uit

Gemiddelde terugverdientijd zonnepanelen

Hoeveel jaren doe je erover om de investering van het aanschaffen van zonnepanelen terug te verdienen? De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt vaak tussen de 4 en 5 jaar. Na deze jaren heb je de zonnepanelen terugverdiend en is de energie die je opwekt pure winst. Gemiddeld gaan zonnepanelen zo’n 25 jaar mee. Dit betekent dat je ongeveer 20 jaar winst maakt met jouw zonnepanelen. 

Factoren terugverdientijd

De terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren. Het is erg afhankelijk van de energieleverancier die je kiest. Energieleveranciers bieden verschillende bedragen per kWh. Wanneer het bedrag per kWh hoog is, kan je er op rekenen dat de terugleververgoeding ook hoger is. Wanneer jij nu relatief gezien een goedkoop contract hebt, is het bedrag van de terugleververgoeding ook lager. De hoogte van jouw terugleververgoeding is dus sterk afhankelijk van het contract wat je op dit moment hebt.